3 Tip Pro Akaun Untuk Beginner

Hello Everyone!

Assalamualaikum.

Adakah korang antara student yang baru dalam subjek Akaun?

Adakah korang masih belum dapat adapt dengan subjek baru yang rare ni?

Adakah korang juga antara yang rasa subjek Akaun ni susah?

 

Haa, harini Cikgu nak share 3 Tips yang Student Form 4 boleh apply dalam subjek Prinsip Akaun. Moga tips kalini boleh guide korang nak focus Pro Akaun ni. Inshaa Allah.. Apa-apa pun yang penting, usaha. Ini antara checklist lah yang boleh student cuba master dulu sebelum go to the next topic yang makin advance.

 

 

Ikut pandangan Cikgu Akin, sebenarnya semua pelajar boleh skor Prinsip Akaun asalkan you jumpa dengan the right mentor untuk guide you guys faham konsep asas dalam akaun ni. Ramai je sebenarnya cikgu-cikgu Akaun yang hebat dalam Malaysia ni, you cuma kena pandai cari dan gunakan.

 

Even cikgu sekolah masing-masing pun hebat, sebab tu boleh jadi cikgu sekolah, betul kan? So, inilah masanya you nak gunakan cikgu-cikgu kat sekolah tu. Tanya je sampai betul2 faham apa yang bermain di minda tu 🙂

 

3 TIP PRO AKAUN UNTUK BEGINNER

1.  MASTER PERSAMAAN AKAUN

  • Ini adalah topik 2 Tingkatan 4 iaitu Persamaan Akaun. Dan topik ini adalah topik paling asas yang pelajar kena skor dan faham item bagi kategori-kategori akaun yang ada seperti belanja, aset, liabiliti, ekuiti pemilik dan hasil. Pelajar kena tahu apa ciri-ciri bagi setiap kategori akaun. Cikgu ada terangkan detail tentang asas akaun secara detail dalam Ebook Santai Belajar Akaun Dengan Aktiviti beserta dengan nota infografik dan video penerangan lengkap.

2.  FAHAM DEBIT DAN KREDIT

  • Bila pelajar dah mula faham jenis-jenis akaun, kategori akaun, pelajar dah mula faham yang mana satu duduk debit dan mana satu duduk kredit. Jika bertambah di bahagian mana, jika berkurang di bahagian mana.
  • Jika kamu berfikir bahawa DEBIT adalah MASUK dan KREDIT adalah KELUAR, kamu silap.
  • Jika kamu berfikir belanja (B) dan aset (A) => DEBIT adalah KIRI, KREDIT adalah KANAN. Liabiliti (L), Ekuiti Pemilik (EP) dan Hasil (H) => DEBIT adalah KANAN, KREDIT adalah KIRI, kamu masih silap.
  • Jika kamu fikir, B dan A => BERTAMBAH di DEBIT, BERKURANG di KREDIT. Manakala, L, EP dan H => BERTAMBAH di KREDIT, BERKURANG di DEBIT. Kamu tepat! Tahniah!
  • Masih tak faham? Cari guru, betulkan kefahaman itu. Atau boleh dapatkan Ebook Prinsip Akaun Asas dari Cikgu.

3.  FAHAM PELARASAN PENYATA KEWANGAN

  • Tip Nak Pro Akaun yang ini sangat penting untuk pelajar faham dan skor. At least Skor B inshaa Allah. Ini kerana kebanyakan topik advance Tingkatan 5, basicnya adalah datang daripada topik 8 Tingkatan 4. Pelajar kena tahu treatment untuk kesemua pelarasan yang biasa kita akan jumpa. Contohnya, hutang, susutnilai, pelupusan dan akaun nominal.
  • Settle part ni, inshaa Allah memang boleh go. Trust yourself!

 

Dapat sesuatu?

Jemput kongsikan sekiranya bermanfaat. Cikgu Akin akan buat Bengkel Akaun dalam wakttu terdekat, ada yang berminat nak join? PM Cikgu Akin okay.

Telegram : Cikgu Akin Akaun & Pro Akaun Gaya Visual

Youtube Channel : Cikgu Akin Akaun

Facebook : Cikgu Akin Akaun

 

#CikguAkinAkaun
#FuntasticOnlineTuition
#ModulProAkaunGayaVisual
#CMNAcademyPetalingJaya
#BelajarAkaunMudahGayaVisual

LIVE | 3 Tip Master Akaun Gaya DeeNah

Hello Everyone!

Assalamualaikum.

Kalini Cikgu nak kongsikan 3 Tips yang menarik untuk you guys take note. Apa tips nak Master Akaun? Cikgu bawakan beberapa pelajar yang ada improvement dalam subjek Prinsip Akaun, yang mana sebelum ni mereka juga pernah melalui fasa kegagalan.

 

Hampir gagal.

Terfikir nak drop.

Rasa stress.

Malas dan tak ada mood.

Sebab subjek Prinsip Akaun ni susah sangat.

 

Tapi, betul ke Prinsip Akaun ni subjek yang susah?

Rasanya Cikgu tak perlu lah nak convince korang, apa kata korang dengar sharing dari Kak Deena dan Kak Aminah. Jom.. Untuk lebih jelas dan faham beserta penerangan. Cikgu kongsikan pautan Youtube untuk you guys belajar okay.

 

 

Dapat sesuatu?

Jemput kongsikan sekiranya bermanfaat.

 

#CikguAkinAkaun
#FuntasticOnlineTuition
#ModulProAkaunGayaVisual
#CMNAcademyPetalingJaya
#BelajarAkaunMudahGayaVisual

2 Jenis Jualan Pelajar Patut Tahu

Hello Everyone!

Assalamualaikum.

Siapa di sini masih belum mengetahui bahawa jualan terdapat dalam beberapa jenis. Ya, ada beberapa jenis. Lebih dari 1 iaitu Jualan tunai dan jualan kredit.

 

Biasa dengar Jualan tunai?

Sebuah jualan yang sesebuah perniagaan buat dalam perniagaan dan mereka boleh terus menerima hasil dari jualan tersebut tanpa perlu menunggu hingga 30 hari. Dalam masa sehari saja ianya boleh diselesaikan. Itulah Jualan Tunai.

 

Bagaimana pula dengan Jualan Kredit?

Biasa dengar perkataan Kredit? Bukan kad kredit okay! Ianya adalah jualan secara hutang. Maksudnya?

Maksudnya, bila harini kita jual barang niaga, kita tak akan terima wangnya direct pada hari yang sama. Mungkin boleh diterima pada bulan hadapan.

 

Untuk lebih jelas dan faham beserta penerangan. Cikgu kongsikan pautan Youtube untuk you guys belajar okay.

 

Dapat sesuatu?

Jemput kongsikan sekiranya bermanfaat.

 

#CikguAkinAkaun
#FuntasticOnlineTuition
#ModulProAkaunGayaVisual
#CMNAcademyPetalingJaya
#BelajarAkaunMudahGayaVisual

Ciri-Ciri Syarikat Berhad [Nota Visual]

MUDAHNYA AKAUN GAYA VISUAL | Pendekatan kalini Cikgu Akin bawakan dalam kelas bersama pelajar Funtastic Online Tuition (FOT) dan semua pelajar cikgu adalah melalui kaedah gaya visual.

Bermula tahun ni, misi cikgu adalah untuk #BantuPelajarZeroAkaun, siapa di sini yang ada kawan-kawan atau kenalan yang betul-betul perlukan bantuan dalam subjek Prinsip Akaun from basic, boleh jemput dia join Telegram cikgu ya : Pro Akaun Gaya Visual.

 

 

Siapa tahu tajuk yang cikgu simplify kan dalam ilustrasi di atas?

BETUL! Tajuk syarikat. 1 🌟 untuk awak!

Okay jom, kita explore sikit ilustrasi di atas ni berkenaan apa.

ILUSTRASI 1 : ENTITI BERASINGAN
⇒ Pemilik / pemegang saham adalah dianggap berbeza dari perniagaan mengikut undang-undang.
⇒ Pemilik dianggap satu entiti yang boleh boleh saman orang, beli aset dan berhutang atas nama sendiri. Syarikat juga ada satu entiti lain, ada hak yang sama iaitu beli atas nama syarikat (Contoh : Syada Clothes Sdn Bhd), boleh disaman atas nama syarikat tanpa perlu melibatkan nama peribadi pemilik syarikat.

ILUSTRASI 2 : LIABILITI TERHAD
⇒ Abu, Ali dan Anis adalah pemegang saham dalam Triple A+ Sdn Bhd dan menyumbang sebanyak RM10 000 bagi Abu dan Anis, manakala Ali menyumbang modal sebanyak RM30 000. Sekiranya syarikat mengalami kerugian, mereka hanya perlu menanggung maksimum sebanyak modal mereka sahaja.
⇒ Sekiranya ada liabiliti yang tak dapat dijelaskan selama bertahun-tahun, syarikat perlu mencairkan aset yang dimiliki atas nama syarikat untuk menjelaskannya.

ILUSTRASI 3 : HAYAT BERTERUSAN
⇒ Syarikat beranggapan bahawa operasi perniagaan syarikat akan terus beroperasi sampai bila-bila walaupun ada pemegang saham dalam syarikat meninggal dunia. Hal ini kerana syarikat dan pemilik adalah entiti yang berbeza.
⇒ Bagaimana dengan pemilikan syer tersebut? Untuk syarikat Sdn Bhd boleh dipindah milik DENGAN PERSETUJUAN pemegang saham lain. Untuk syarikat Awam Berhad, syer boleh dipindah milik dengan bebas kerana ianya mudah untuk dijual beli.

ILUSTRASI 4 : PENGASINGAN FUNGSI PEMILIKAN DAN PENGURUSAN
Pemegang saham sahaja : Tidak berhak campur tangan tangan dalam pengurusan namun mereka ada hak atas pemilikan syarikat.
Lembaga Pengarah sahaja : Hanya berhak dalam pengurusan saja. Tiada hak atas pemilikan kerana mereka dilantik oleh pemegang saham untuk menjalankan operasi syarikat.
PEMEGANG SAHAM boleh jadi LEMBAGA PENGARAH? Haa boleh!

Semoga bermanfaat.

Jemput kongsikan.

Ada soalan, jemput komen di ruangan komen atau boleh pm Inbox Cikgu Akin.

#CikguAkin
#MisiBantuPelajarZeroAkaun
#MudahnyaAkaunGayaVisual
#ProAkaunGayaVisual
#CMNAcademyPetalingJaya

Key Paling Penting Engaged Dengan Student

KEY PALING PENTING ENGAGED DENGAN STUDENT | Kadang, mereka tak nak nasihat pun, mereka cuma perlukan telinga untuk mendengar, bahu untuk bersandar dan hati untuk menenangkan. Allahu 😢

“Manusia suka tengok apa dia bagi, tanpa hargai apa dia terima.” Syukur alhamdulillah, Allah mudahkan perjalanan kelas Funtastic Prinsip Akaun (FOT) malam ni 🥰

Rasanya 1 benda yang saya cuba breakthrough malam ni adalah kuasa DOA dan KEIKHLASAN ❤

Harini saya design ROADMAP kelas dengan anak-anak FOT, kelas akaun jeee pun tapi kita share dan remind tentang saling menghargai.

Saya cuma minta mereka fikirkan tentang 2 insan yang mereka nak Hargai Sangat2 dalam seminggu ni. Macam kita expect, Asalnya mereka cakap TAK ADA.. Biasalah.. mana ada orang kita nak appreciate selain mak ayah kan. It supposed to be like normal routine lah, bangun, mandi, makan, kelas, main game dan tidur. Rutin yang menjadi kebiasaan sampai kita tak perasan ada hal yang perlu kita STOP, TAKE A DEEP BREATH, SAY THANK YOU to someone and BE BLESSED.



And I didn’t expect that THEY WILL CRY!! OMG!!
Jenuh nak bawa bertenang ni hehe

Sentuh soal hati dan emosi, pelajar yang tak on camera, dia on je walaupun rasa insecure 🤗 Jarang bercakap pun boleh bercakap, pakej berkongsi tentang insan paling bermakna dalam hidup dia. Rasa IMPRESSED sangat sebab sudi share dengan Cikgu Akin tentang orang yang awak sayang ❤

Siap dengan ucapan “Bayangkan Cikgu kawan awak, apa awak nak ucapkan..”❤ (Tahan sebak masa depa cerita, Ya Allah…) Rasa terharu walaupun bukan tuju kat kita 😅

Sekian, dari saya penyampai amanat.
Cikgu Akin,
Tanpa awak tak seimbang hidup saya. Ceaa 😀

#CikguAkin
#FuntasticOnlineTuition
#EducateToUnderstand
#TrainingOfFutureLeader

PCG Circle – Sembang Santai Rakan Tutor Anda

“Macamana aku nak jadi tutor?”
“Aku dah lama jadi tutor. Macamana nak grow lagi jauh ya?”
“Apa lagi yang aku boleh improve lagi dalam kelas online aku ya?”


Assalamualaikum para pendidik. Harini saya nak kongsikan satu perkara best yang ditujukan khas buat para pendidik yang masih tercari-cari, di mana kita dapat belajar dan tambah baik kelas dan sebagainya. Saya juga sebenarnya salah seorang seperti kalian pada 6 tahun lepas. Mencari platform untuk bertanyakan soalan berkenaan tutoring.

 

PCG Circle tutor profesional malaysia


“Tapi, tak ada pun. Yang ada hanyalah seminar, kelas untuk pelajar dan buku. Saya pun teringin nak tahu pengalaman orang lain yang saya boleh jadikan panduan semasa kelas saya nanti.”

Saya kira kami bukanlah pakar tapi kami sediakan platform PCG Circle ini untuk berkongsi dengan kalian bagaimana perjalanan sebagai tutor, pengalaman kami sepanjang mengajar dan sebagainya. Pada kami, pengalaman adalah ibunya. Dan kami mengambil inisiatif ini untuk membantu bakal-bakal tutor untuk design journey tutoring anda.

Kami bantu dan kongsikan pengalaman yang kami ada dengan tujuan untuk memudahkan kalian untuk bertanya soalan yang kalian teringin nak tahu.


SIAPA KAMI?
Kami terdiri daripada 3 tutor dari Tutor Profesional Malaysia. Kami datang dari latar belakang dan kepakaran berbeza dalam bidang masing-masing. Kenalkan :

chegu beeha

Chegu Beeha merupakan salah seorang speaker Funtastic Online Tuition (FOT) bagi subjek Matematik Tahun 4, 5 dan 6. Modul creator

tutor profesional malaysia

Cikgu Akin merupakan :
> Speaker Funtastic Online Tuition (FOT) bagi subjek Prinsip Akaun SPM
> Speaker Bengkel Beyond Expectation Student Tutoring (BEST) Prinsip Akaun SPM
> Penulis blog cikguakin.com dan mawarassufi.com
> Modul Creator Ebook ‘Santainya Belajar Prinsip Akaun dengan Aktiviti
> Berkongsi content dalam Funtastic Akaun Show (FAS) di Youtube Channel Cikgu Akin Akaun
> Sharing santai Tutor Talk Time (3T) di Instagram Akin.Assufi

tutor profesional malaysia

Teacher Zy merupakan :
> Speaker Funtastic Online Tuition (FOT) bagi subjek Sains PT3 dan Sains SPM
> Speaker Bengkel Beyond Expectation Student Tutoring (BEST) Sains PT3 dan Sains SPM


PLATFORM PERKONGSIAN?
Kami akan berkongsi pelbagai content menarik untuk disembangkan bersama di beberapa media sosial di bawah :

Facebook : PCG Circle
Instagram : PCG Circle
Youtube : PCG Circle
Telegram Channel : PCG Circle – Rakan Tutor Anda

BOLEH KE KALAU SAYA NAK BERTANYA SOALAN?
Boleh. Kami alu-alukan persoalan dari tutor hebat di luar sana, yang baru nak memulakan langkah pertama sebagai tutor secara rasmi, kami buka Q & A dari kalian dan boleh usulkan pertanyaan kalian di link di bawah ..
List Q&A Tutor dan di PCG Circle – Rakan Tutor Anda.

Dari admin,
PCG Circle
Rakan Tutor Santai Anda

#TutorProfesionalMalaysia
#BeTheLegend
#YakinSebelumBerjaya
#TipsTutoring
#TutorTalkTime