Baru-baru ni ada pelajar yang datang di Channel Telegram CA, Cikgu Akin Akaun bertanya satu soalan. Katanya “Cikgu ada guideline nak study subjek Akaun?” So, tanpa buang masa kita hasilkan video ni untuk tontonan pelajar baru dalam subjek Elektif Perakaunan ini.

 

Ada 3 Guideline yang CA nak kongsikan untuk bacaan you guys. Jemput untuk baca hingga kata-kata terakhir.

 

3 Guideline Study Subjek Akaun

 

Jemput tonton untuk input dan penerangan maksimum.

Ada lebih dari 3 sebenarnya yang CA nak kongsi tapi kita highlight kan 3 saja untuk you guys hadam dulu. Dan praktikkan.

 

1.  Target untuk Dicapai

  • Ramai student tak ada planner atau jadual harian dari pagi hingga malam, apa nak buat, apa nak study dan apa nak disiapkan dalam masa tertentu.
  • End up ramai buat kerja last minute.
  • Wahai pelajar Akaun, CA nak kongsi ni, please buat arrangement you punya schedule setiap hari, nak belajar subjek apa, topik apa dan subtopik apa. Ini memudahkan you guys prioritize kan apa yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

 

2.  Find your own Best Study Buddies

  • For this one, I really recommend.
  • Sebab nowadays ramai student tergelincir dari pelajaran di sekolah, ramai tak dapat coop dengan PdPr lagi kan, masih belum dapat biasakan walaupun sudah hampir masuk 2 tahun, ada yang baru nak bermula. Tak apa.

Di sinilah pentingnya ada study buddies yang betul!

Susun waktu meeting online betul-betul set target tujuan untuk belajar sungguh-sungguh.

Tahu, mesti akan terpesong sedikit.

KItu sebab kena ada seorang in charge, “Guys! Back to our mission harini!” Jadi guru disiplin sekejap.

 

3.  Ambil peranan masing-masing

  • Penting tau sebenarnya bila kita buat study group and input datang dari semua or discussion by grouping. Sebab setiap pelajar dapat input dari pelbagai guru dan ada ilmu yang student ni ingat, student lain tak ingat.
  • So, jangan pandang remeh pada The Power of Study Group!

Tapi, apa-apa pun yang penting Time Management. Sebab you ada banyak subject nak cover. Dengan masa yang limit.

 

So gunakan masa sebaiknya. Susun dan execute.

All the best! Jangan rasa loser gais walaupun kita dah terlambat.

 

3 guideline skor study subjek akaun spm cikgu akin

Ingat! NEVER TOO LATE TO START!

 

Cikgu Akin,
A Hub for Visual Accounting Learning Education.

#CikguAkin
#CMNAcademyPetalingJaya
#TutorProfesionalMalaysia
#ProAkaunVisual

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *