Mesti masa kau orang rasa down atau rasa macam tak nak sambung lagi nak buat kerja sekolah tu atau rasa bosan nak belajar hari tu kan.Tapi ada sebabnya kau orang rasa bosan masa buat kerja rumah tu.Sebenarnya ada secret cara untuk tukarkan mood negatif kau orang tu kepada positif.Ok jom baca apa 3 secret cara tu?

1.Dengar motivation videos di Youtube

Kau orang boleh cari banyak motivation videos di youtube ada pelbagai videos antaranya ialah studies dan sports.Kau orang boleh dengar mana-mana je motivation videos asalkan boleh boost up kau orang untuk sambung buat kerja sekolah dan sentiasa motivated.

Ada yang suka tengok pada videos seperti sports motivation untuk motivate diri mereka.Walaupun video tersebut tak berkaitan dengan studies.

Ada yang suka tengok celebrities motivation videos untuk motivate diri mereka untuk sambung buat tugasan mereka.Kadang-kadang ada orang suka dengar pada motivation videos untuk buat tugasan mereka daripada dengar pada lagu tau.

Kau orang just cuba ambil masa 10-15 minit untuk dengar pada motivation videos pun dah cukup nak motivate diri kau orang.

Or Tengok just 2-3 videos tu pun dah cukup untuk dapat motivate diri kau orang sendiri.

Banyak student tak tahu guna tips ni.Sebab apa?Mereka lepas dah buat kerja sekolah atau tugasan separuh je siap mereka akan rasa boring untuk teruskan.Akhirnya mereka akan pilih untuk buat kerja lain.

Beri Reward Sendiri

Yang ni pun student jarang buat.Pernah tak kau orang lepas habis buat tugasan pernah bagi reward untuk diri sendiri.Kalau first time dengar tips ni cuba apply lepas ni.

Biasannya kalau kita dah habis buat kerja sekolah kita akan rasa gembira kerana dapat habis kerja sekolah tu.Lepas tu kita akan teruskan buat kerja sekolah lain.Yang tu menjadikan rasa bosan sebab kau orang tak encourage diri sendiri.

Cuba kau orang reward lepas kau habiskan tugasan sekolah mesti akan rasa nak buat lagi kerja sekolah.

Bagaimana nak reward diri sendiri?Kau orang tak perlu medal atau orang lain untuk hadiakan kepada kamu tau hehe

Just gunakan ayat-ayat seperti berikut:

  • WELL DONE!
  • EXCELENT!
  • FANTASTIC!
  • GOOD JOB!
  • YOU ARE ONE OF THE BEST!

Jangan tunggu untuk orang lain untuk bagi reward untuk kamu.Kau orang pun boleh bagi reward sendiri dengan tulis ayat-ayat tu.

Lagi-lagi bukan dari segi ayat je tau kadang-kadang dengan symbol dan emoji pun boleh bagi reward untuk diri sendiri atas siapkan kerja sekolah seperti berikut

 

                                        

 

Baca Motivation Quotes

Mesti kau orang ada favourite celebrity kan.Lagi-lagi suka tengok skills dan talent mereka kan.Tapi pernah tak Kau orang baca quotes mereka.Mesti setiap celebrity ada quotes mereka sendiri.

Apa tu quotes?Contoh quotes adalah seperti berikut

Gambar di atas adalah antara quotes.Best kan!

Bukan je just dari segi videos boleh bagi kita semangat tetapi dari segi meaningful ayat pun boleh bagi kita semangat juga.

Quotes juga boleh bina characteristic yang hebat dalam diri kita sendiri.Kalau lagi banyak kau orang baca.Lagi banyak perkara baik dan idea-idea baru kau orang boleh terima.

Cuba kau orang baca atleast satu quotes sebelum pergi sekolah mesti day tu kau orang rasa beza daripada hari-hari sebelum ni.

Biasannya akauns student akan rasa down kalau tak imbang jawapan mereka di Penyata Kedudukan Kewangan .Kalau student biasa pun sama juga kalau tak dapat jawapan betul rasa sedih kan.So kau orang just terus baca quotes mesti kau orang tak rasa sedih lagi.

Kredit: Kodiswaran

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apa Kata Adik Husna?
Apa Kata Adik Aminah?
Apakah The Baesic Kit?
YOUR INTEREST
ARCHIVES