3 Cara Mudah Faham Persamaan Akaun Dengan BAD=LEH | Setelah sekian lama memendam rasa akhirnya terluah segala yang terbuku di dada. “Cikgu, to be honest. Saya lemah Akaun dari topik 2 Tingkatan 4 lagi.”

Yes! It’s common issue yang perlu kita bantu. Anggaplah ini sebagai fardhu kifayah, untuk membantu lebih ramai masyarakat dan anak bangsa yang memerlukan bantuan. Inshaa Allah.

Bagi pelajar bukan akaun, persamaan ini adalah perkara baru untuk difahami konsepnya. Perlukan penerangan lebih detail.

Apa maksud BAD=LED?

Jemput khatamkan artikel ini sehingga akhir untuk mengetahui apa secret key penting dalam Bab 2 Prinsip Perakaunan. You guys actually boleh kuasai hanya dalam beberapa saat je kalau you guys apply 3 point tu dalam persamaan perakaunan.

Kepada student yang baru naik dari Tingkatan 3 ke Tingkatan 4, jangan rasa takut walaupun you guys tak ada exam PT3. Yang paling penting sebenarnya adalah you guys tahu prinsip BODMAS dalam subjek matematik atau dalam erti kata lain mahirlah basic untuk algebra. Tak perlu pun rasa takut dengan subjek prinsip perakaunan dek kata-kata yang senior ucapkan.

“Susah sebab aku selalu fail.” Itu dia yang fail. Awak belum exam lagi.

“Leceh weh sebab banyak benar nak kena belajar.”

“Pening weh belajar Akaun ni. Jujur weh..”

Dia yang pening sebab tak belajar elok-elok subjek Akaun ni 😂 Sebenarnya you guys cuma perlu faham dan master bab 2 ni dulu pun dah boleh jadi kerani akaun. Haaa, itulah rahsia dia. Bab 2 sangat penting, di situlah foundationnya.

Okay, jom kita apply point penting untuk kuasai Bab 2 Prinsip Akaun ni 😍

1. Kenali apakah B+A+D = L + E + H ?

Apa yang dimaksudkan dengan BAD = LEH tu? Sebenarnya BAD = LEH tu bermaksud :

  • B for Belanja
  • for Aset
  • D for Debit
  • for Liabiliti
  • E for Ekuiti Pemilik
  • H for Hasil

Itu bermaksud equal macam 1+1=2. Kebanyakan sekolah atau mana-mana pusat tuisyen, mereka akan guna pelbagai jenis teknik kategori dan disusun samada AB = LEH, BA = LEH, DAB = LEH, BAD = LEHK dan ada juga A is for EPAL (A = EPL). You guys jangan rasa stres pula kerana semua ni sama saja. Jom saya share lebih detail supaya semua faham 😇

Kedudukan saja akan bertukar tapi konsep dia tu masih sama belanja dan asset sebelah debit dan liabiliti, ekuiti pemilik dan hasil di sebelah kredit. Lagi-lagi kau orang juga you guys boleh juga tengok kategori BAD = LEH dengan mindset,

  • BAD ialah HERO. LEH tu ENEMY atau
  • BAD tu BAIK. LEH tu JAHAT.
  • Asalkan BAD duduk sebelah debit dan LEH tu sebelah kredit.

Semoga you guys dapat sesuatu dari sharing harini. Nak tahu lagi cara Mudah Faham Basic Akaun? Jom baca artikel di bawah :

Jom join Special Funtastic Class bersama Cikgu Akin secara PERCUMA! Promosi Funtastic Raya Learning ini hanya untuk Mei 2021 saja.

Klik link >> bit.ly/FuntasticRayaLearning untuk pendaftaran. Siapa cepat, dia dapat guys! Yang nak belajar Akaun dengan santai, yang nak belajar Akaun gaya Visual. Yang nak belajar akaun tanpa fikir you terkejar kejar habiskan silibus, jemput join.

Jemput kongsikan jika bermanfaat 😉

#CMNAcademyPetalingJaya
#CMNAcademy
#FuntasticOnlineTuition
#Tipsbelajar
#PrinsipAkaunSPM

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apa Kata Adik Husna?
Apa Kata Adik Aminah?
Apakah The Baesic Kit?
YOUR INTEREST
ARCHIVES