Ada orang anggap disiplin ni untuk pelajar ‘skema’ atau ‘nerd’ je. Betul ke teori tu?

Ke auta saja semata-mata?

Betul ke disiplin masa ni penting? Kalau penting, kenapa masih ada lagi pelajar yang menganggap sekolah is nothing.

Belajar is nothing.
Enjoy is the thing.
Yes, tak dinafikan..

Zaman sekarang ni, pelajar milenia memilih untuk enjoy rather than belajar. But, why not kita masukkan elemen enjoy dalam belajar? Dan kita dapat tarik minat pelajar dan pelajar akan lebih menghargai masa yang ada ini sebagai pelajar. Terlalu merasakan fasa ‘honeymoon’ membuatkan diri pelajar rasa lebih relax dan tak terkejar-kejar menyelesaikan tugasan penting, merasakan mereka boleh belajar nanti atau minggu depan. Lagi best, bulan depan. 😂

Macamana nak bagi pelajar SPM mempunyai rasa bahawa masa itu ibarat nyawa mereka yang makin lama semakin singkat.

1. Kurangkan Stres

  • Apa kaitannya? Jika kita kurang mahir mengurus masa, kita akan rasa stress dan rasa fed up dengan homework dan tugasan yang menimbun. Dan ini menjadi penyebab pelajar rasa subjek kita ajar itu melelahkan.
  • Bukan sahaja kita dapat elakkan stres lagi-lagi dapat habis kerja tepat pada masa dan juga dapat lah lebih masa. Dengan lebih masa tu kita dapat luangkan masa dengan keluarga dan buat study group dengan kawan-kawan.

2. Elakkan Diri dari Perbuatan Negatif 

  • Dengan pengurusan masa yang baik, masa dapat digunakan dengan lebih baik dan ke arah yang lebih bermanfaat.
  • Pelajar juga cenderung untuk melakukan aktiviti yang tepat dan sesuai pada masa tersebut.
  • Jadual masa juga sangat membantu untuk penyusunan waktu pagi, tengahari, petang dan malam. Setiap hari akan mempunyai tugasan yang berbeza bagi mengoptimumkan penggunaan masa yang ada.

Tapi you guys boleh berjumpa dengan kawan-kawan baru dan juga boleh main game secara online lagi-lagi boleh main game dengan mengaplikasikan pelajaran dan boleh jadikan diri kita sebagai watak dalam sudut pelajaran untuk memudahkan kita memahami sesebuah topik itu.

Jom try Special Funtastic Class bersama Cikgu Akin secara PERCUMA! Promosi Funtastic Raya Learning ini hanya untuk Mei 2021 saja.

Klik link >> bit.ly/FuntasticRayaLearning untuk pendaftaran. Siapa cepat, dia dapat guys! Yang nak belajar Akaun dengan santai, yang nak belajar Akaun gaya Visual. Yang nak belajar akaun tanpa fikir you terkejar kejar habiskan silibus, jemput join.

Jemput kongsikan jika bermanfaat 😉

Credit : Kodiswaran
Alumni Pelajar Funtastic Online Tuition (FOT) 2020

#CMNAcademyPetalingJaya
#CMNAcademy
#FuntasticOnlineTuition
#Tipsbelajar
#PrinsipAkaunSPM

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apa Kata Adik Husna?
Apa Kata Adik Aminah?
Apakah The Baesic Kit?
YOUR INTEREST
ARCHIVES