3 Tip Urus Masa Belajar Online | Kita sedia maklum bahawa ramai pelajar yang dah terbiasa dengan kelas offline dan agak skeptikal dengan pembelajaran secara online. Tapi, percaya atau tidak sebenarnya pembelajaran secara online juga kini semakin mendapat perhatian di hati ibu bapa dan juga pelajar. So, harini Cikgu Akin nak kongsi sedikit tip yang boleh pelajar aplikasikan dalam kelas online sepanjang PKP ni.

Jom, explore  Penting ke Pelajar Perlu Disiplinkan Masa?

3 Tip Berguna Belajar Online

1. 2 JAM SEBELUM

Point ni penting untuk student yang pergi kelas-kelas fizikal seperti kelas badminton dan kelas bola sepak. You guys boleh pergi kelas latihan tapi perlu balik rumah sebelum 2 jam.Walaupun kelas latihan tu dekat. Mesti you guys tertanya-tanya kan sebab apa pula? Sebab mungkin kita akan stuck dalam traffic jam, so better get ready awal sebelum kelas bermula.

Kalau you guys buat last minit persiapan untuk kelas online mesti tak sempat. Nanti akan terlepas point-point penting. 2 hours tu bukan lama tau mesti cukup untuk membuat persiapan untuk kelas online. Lama-lama nanti you guys boleh arrange masa mungkin sebelum 1 jam atau 30 minit perlu siapkan diri.

Jangan lupa untuk readykan diri dengan bersihkan meja belajar, boleh periksa pen dan buku nota atau kertas A4 untuk salin point penting.

Baca : 3 Tip Belajar Akaun Dengan Kaedah Fun Learning

2. DIGITAL DEVICE

Semasa you guys ada dalam kelas online tu pastikan digital device tidak mengganggu fokus dalam belajar. Mesti ada rasa nak main game, dengar musik di Youtube dan sebagainya kan.

So, you guys ada 3 option :

  A) Letak di tempat lain asalkan Gadget tu jauh dari diri kita
  B) Bagi kepada orang yang boleh dipercayai seperti ibu, ayah atau housemate.
  C) Kita juga boleh letakkan di dalam satu beg satu tempat khas untuk letak gadget lebih kamu tu.

3. SUASANA BELAJAR

Suasana belajar ni sangat penting tau. Ada bilik yang khas untuk belajar ni bagus tau kerana boleh set mind tu fungsi bilik belajar untuk belajar saja. Kalau kita tak ada bilik khas untuk belajar, biasanya kita mesti akan pilih bilik tidur untuk belajar kan. Sebenarnya ada sesetengah boleh control mind set tu untuk jadikan bilik tidur tu sebagai bilik belajar. Tetapi ada sesetengah tu susah nak control mind set mereka.

So mereka akan rasa mengantuk semasa belajar secara online. Lagi-lagi ada katil di sebelah hehe. So kalau you guys nak tahu cara nak pilih tempat yang betul? Kamu cuba pilih tempat yang selain daripada bilik tidur, asalkan kita boleh focus dan tak ada orang yang boleh ganggu kita semasa di kelas online sedang berlangsung.

Semoga you guys dapat sesuatu dari sharing harini. Nak tahu lagi cara Mudah Faham Basic Akaun? Jom baca artikel di bawah :

Basic Akaun Yakin Seimbang Dengan Teknik 3K

Enjoy Belajar Akaun Dengan Tip Drilling

Jom join Special Funtastic Class bersama Cikgu Akin secara PERCUMA! Promosi Funtastic Raya Learning ini hanya untuk Mei 2021 saja. Klik link >> bit.ly/FuntasticRayaLearning untuk pendaftaran. Siapa cepat, dia dapat guys! Yang nak belajar Akaun dengan santai, yang nak belajar Akaun gaya Visual.

Yang nak belajar akaun tanpa fikir you terkejar kejar habiskan silibus, jemput join. Jemput kongsikan jika bermanfaat 😉

Credit : Kodiswaran
Alumni Pelajar Funtastic Online Tuition (FOT) Sesi 2020

#CMNAcademyPetalingJaya
#CMNAcademy
#3TipsUrusMasaBelajarAkaun
#FuntasticOnlineTuition
#Tipsbelajar #PrinsipAkaunSPM

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apa Kata Adik Husna?
Apa Kata Adik Aminah?
Apakah The Baesic Kit?
YOUR INTEREST
ARCHIVES