Setiap student ada cara pandang berbeza dalam viewing sesuatu. Ada yang cepat catch up dan lambat. Ada yang boleh explain dengan baik, juga sebaliknya. Salah satu aktiviti yang boleh diaplikasikan bersama pelajar adalah Aktiviti Collab Task. Ia membantu pelajar lemah untuk wujudkan confident dengan berdiskusi dengan pelajar pandai dan saling bertukar pandangan.

 

Ikut PACE Pelajar.

 

Kita raikan dan jadikan yang kurang itu sebagai sebuah kekuatan 🫂

 

Aktiviti Collab Task

 

Setuju tak bila CA cakap kebanyakan pelajar rasa rendah diri sangat bila tak tahu, tak faham dan tak tahu apa yang dia tak tahu. Dan bila result gagal terus drop rasa yakin dalam diri untuk sukses.

 

Tak kira subjek Akaun mahupun subjek lain. Namun, sebagai pendidik. Kita dapat nilai bukan sekiranya pelajar tu ada potensi dan boleh pergi jauh atau tidak. Betul?

 

Tapi, apa caranya untuk triggered mereka?

 

Aktiviti Collab Task

 

3 Tips Triggered Minat Student

1. Beri reward walaupun kecil.

Beri mereka peluang rasa gembira ketika menjawab soalan walaupun soalan simple dan selalu ditanyakan. Ulang benda sama banyak kali tak apa.

 

2. Bagi peluang mereka share their thought first.

Based on pembacaan. Then, baru kita explain these and that.

 

3. Buat simple activity bersama.

Tak perlu yang susah. Cukup sekadar nak bagi mereka moment belajar cara lain daripada yang biasa.

 

Aktiviti Collab Task

 

Dulu CA ada isu macamana nak blend student tahap lemah dengan student yang tahap pandai.. Ni antara yang saya cuba buat experiment.

 

AKTIVITI COLLAB TASK :

  1. Agih kumpulan ikut kuantiti task yang ada.
  2. Beri 1 task. Mereka pilih ikut UNDIAN (Cabut undi, Wheel of name, etc)
  3. Beri tajuk general je. (Cth : susutnilai, hutang)
  4. Beri masa setiap member buat SELF STUDY.
  5. Put Ideas in one basket. Share input each member. Apa they all baca, apa yang diorang faham.
  6. Allocate masa utk do some preparation. COLLAB. Yang pandai akan bantu group member faham. Yg lemah boleh belajar sama2 and take part untuk present.
  7. Blast Output. Pilih presentor and assistant untuk share output (definition, contoh situation, adjustment begitu begini)
  8. Open Q&A. Part ni paling CA suka. CA suka test student yang lemah dan tak faham tu. Dekat sini i’ll be giving them extra points kalau yang lemah tu boleh explain. Tujuannya bukan untuk merendahkan anyone. Just giving them A CHANCE to be recognized and unleashed their hidden potential.

 

Dalam masa yang sama, kita beri peluang pada kawan kawan yang bijak untuk giving him/her best to make sure all members dapat something yang berimpak dari dia.

 

Ilmu adalah untuk dikongsi dan beri manfaat bersama. Salah satu cara untuk kita as pendidik tarik nafas kejap, bagi student explore skill and potensi diri masing masing 🥹 Sekian sharing ringkas. Moga bermanfaat.

 

Cikgu Akin,
Berkongsi Demi Ummat ❤️

 

Baca artikel :

No Response Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apa Kata Adik Husna?
Apa Kata Adik Aminah?
Apakah The Baesic Kit?
YOUR INTEREST
ARCHIVES