3 Panduan Study Smart Pelajar Sekolah Cikgu Akin Prinsip Akaun

3 Panduan Study Smart Buat Pelajar Sekolah

Ramai student suka explore tentang ilmu, suka belajar dan rajin belajar. Tapi, tak dinafikan ramai juga pelajar yang overwhelmed. Mula rasa drain dan akan start mula rasa stress dan tertekan dengan banyak sangat tugasan. 3 paperwork, assignment, homework, research paper, group project dan kerja kursus boleh jadi penyebabnya. Ahh stress! Nak tak cikgu share macamana panduan study smart especially buat pelajar sekolah?

 

 

So, end up, kebanyakan kita akan melengah-lengahkan tugasan itu tak kiralah samada ia penting dan tidak penting, betul?

 

It is called PROCASTINATING.

ADAKAH SAYA PROCASTINATING?

Lebih kepada relieve stress dengan tak buat apa-apa dan tak nak buat apa-apa. In fact, ia memberi kesan kepada kerja dan tugasan makin menimbun. Bukan saja tugasan sekolah menimbun, tugasan di rumah juga makin menimbun, dan menjadikan diri kita menjadi seorang yang ‘malas’.

 

–  No, itu bukan Malas! Cuma ‘Nantilah dulu… Penatlah.’ Ini kan jawapan awak?

 

Bukan satu kali, tapi dah berpuluh kali, bahkan mungkin juga beratus kali diulang.

 

Atau mungkin lebih teruk lagi, kita akan berfikir,

 

–  ‘Ah, biarlah. Nanti-nanti siaplah biarpun lambat. Aku boleh siap punya, Yakin!’ Takpun,
–  ‘Member kan ada. Why not?’ Dan bila tiba saatnya, semua tak siap seperti kita bayangkan. Dan itu akan diulang tayang dan akan terjadi untuk subjek-subjek lain. Berulang kali. 

 

Sampai bila kita nak menipu diri sendiri? Kita tahu kita tak akan mungkin dapat siap tugasan hakiki yang menimbun bila kita keep on delaying. Setuju?

 

We all know too well that the struggle is real and will be repeatable.

 

3 Panduan Study Smart Pelajar Sekolah Cikgu Akin Prinsip Akaun

 

So, apa formula untuk dapat selesaikan tugasan dengan tenang?

 

When you’re overwhelmed with overloads, try untuk cuba disiplin dengan buat 3 perkara ringkas ni dulu. Tak payah percaya pun, buat je.

3 Panduan Study Smart Buat Pelajar Sekolah

1.  Reserve only 45 minutes each time!

  • It really make sense guys. CA faham je you guys bukan rajin sangat nak study, >_< Takpa, mengaku je. Jadi, dalam banyak-banyak masa yang on the way to procastinate tu. Cuba block setiap hari at least 45 minutes.
  • Bukan 45 minit tu baru nak start cari buku tau. Tapi, sebelum 45 minit tu dah ready buku, ready stationeries, calculator, snacks!, study background music, put away your gadgets! and ready study place. Then, start clock in your 45 minutes!
  • Contoh :
    – Cukup 15 minutes baca text book/reference book, rest.
    – Next
    15 minutes. fasa buat nota. Rest. Do something yang boleh boost your energy back.
    – Again your 15 minutes. Buat some exercises/practises/calculation. Rest. Reward diri. Okay, siap untuk hari pertama. Repeat everyday. Make sure find ‘something’ that can boost your energy before study. It’s a MUST.

 

2.  Batching the task!

  • CA faham je you guys memang banyak sangat tugasan. As for me, to make it manageable, break it into small assignments.
  • Contoh :
    > Isnin (Buat nota saja. So, get ready untuk siapkan at least 2 subjects per day)
    > Selasa (Summarize reference book / Create acronym notes / formula matematik / add. maths)
    > Rabu (Discussion subjek sejarah topik 1, unit 1 dan 2 – grouping) dan seterusnya.

 

3.  Once at a time!

  • Set your planner. Apa nak buat dalam 1 hari, satu-satu masa. Don’t make you feel burden to complete all the tasks yang you sendiri tak yakin boleh siap! Be responsible to your self. You need rest!
  • So, tulis dalam planner sehari awal, esok focus untuk study saja. So, tak boleh ada aktiviti lain contohnya, nak study ni, tiba-tibalah rasa nak gardening pula, nak window shopping lah, nak tengok movie lah, Eh nak teman mak beli barang dapur lah. Dekat situ saja dah tarik banyak masa. So, sangat penting untuk you plan your time wisely, adik-adik.
  • Bila dah plan, express it. Bagitahu mak ayah, biar mereka aware! “Harini kakak nak study. Jangan kacau kakak ya. Esok kakak free, nak ajak shopping kita gi besok ya.”

 

Simple je 3 tugasan ni, tapi cuba buat dulu. Biasakan dan slowly tengok apa kesannya. Cuba try and error mana yang baik teruskan. Yang kurang baik, improve ikut selesa.

 

Semoga coretan kalini, dapat beri manfaat untuk you guys control attitude suka delay dalam selesaikan tugasan penting. All the best!

 

Baca artikel lain :

 

3 Panduan Study Smart Pelajar Sekolah Cikgu Akin Prinsip Akaun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *